Säsongsarbetare från länder utanför EU

Om du anställer säsongsarbetare som inte är medborgare i ett EU- eller Eftaland (s.k. tredjelandsmedborgare) bör du känna till de särskilda EU-reglerna för inresa och vistelse i EU.

Reglerna ska garantera att dina säsongsarbetare har en bostad med lämplig standard, får rättvisa arbetsvillkor och behandlas på samma sätt som landets egna medborgare när det gäller anställning och andra rättigheter. Reglerna omfattar också åtgärder för att förhindra missbruk, brott mot arbetsrätten och exploatering genom övervakning och inspektioner, klagomålsmekanismer, sanktioner och incitament för att se till att säsongsarbetarna inte stannar längre än vad som är tillåtet.

Varning

EU:s regler för säsongsanställning gäller inte i Danmark och Irland, som har egna nationella regler om arbetstillstånd och skyddsåtgärder för säsongsarbetare.

Tredjelandsmedborgare som är bosatta utanför EU får resa in i och vistas i EU för säsongsarbete i upp till nio månader under en tolvmånadersperiod.

Du, eller i vissa fall säsongsarbetaren, måste ansöka om arbetstillstånd eller säsongsarbetstillstånd.

Ansökan ska innehålla

  • en kopia av arbetstagarens giltiga pass eller resehandlingar
  • bevis på sjukförsäkring
  • anställningsavtalet eller jobberbjudandet.

Anställningsavtalet eller jobberbjudandet ska innehålla uppgifter om

  • arbetsplats och typ av arbete
  • hur länge anställningen varar
  • vilken lön du betalar
  • arbetstid per vecka eller månad
  • antalet betalda semesterdagar.

Du måste också skicka in bevis på att dina arbetstagare har en lämplig bostad. Myndigheterna ska besluta om din ansökan inom 90 dagar.

Kontrollera alltid de särskilda kraven för ansökan med de nationella myndigheterna.

Varning

De här reglerna gäller inte för dem som redan är lagligen bosatta i ett EU-land och har rätt att arbeta här. I dessa fall ska du se till att den arbetssökande har eller får ett giltigt tillstånd att stanna kvar och arbeta för dig. Sedan följer du det vanliga anställningsförfarandet som gäller för alla anställda.

Anställningsvillkor

Dina säsongsarbetare ska ha arbetsvillkor, lön och arbetstider som är jämförbara med dem som gäller för inhemska arbetstagare i samma situation. Du måste alltså följa de arbetsrättsliga reglerna om minimilön, arbetstid, betald ledighet eller semester och arbetsmiljöregler.

Exempel från verkligheten

Samma villkor för alla anställda

Lina kommer från Moldavien och är säsongsanställd på ett stort varuhus i Tyskland under högsäsongen. Hon jobbar på leksaksavdelningen tillsammans med Klaus, som är från Tyskland. Både Lina och Klaus har ungefär samma timlön, och under den intensiva semestersäsongen har de båda rätt till extra semesterersättning om de jobbar extra, i enlighet med de tyska reglerna. De har också samma arbetsmiljöskydd, regelbundna raster och kostförmåner.

Dina säsongsarbetare har också samma rättigheter som landets medborgare när det gäller sociala förmåner, särskilt när det gäller sjukdom, föräldraledighet, pensioner och arbetsolyckor. Som arbetsgivare måste du följa socialförsäkrings- och skattelagstiftningen och betala in nödvändiga sociala avgifter och skatter.

Exempel från verkligheten

Samma socialförsäkringsförmåner för alla anställda

Eloi jobbar som säsongsarbetare på en vingård i Frankrike och råkade skada handen i en skördemaskin. Enligt fransk socialförsäkringslagstiftning har han rätt till samma olycksfallsförmåner som franska medborgare. Det omfattar ersättning för sjukvårdskostnader, rehabilitering och ersättning för inkomstbortfall under sjukskrivningen.

Lämplig bostad

Säsongsarbetare från länder utanför EU måste ha en lämplig bostad under hela vistelsen. Du kan antingen själv ordna boendet eller kontrollera att arbetstagarna ordnar det och skicka in bevis på att de har en lämplig bostad i ansökan.

Om det är du som ordnar boendet ska säsongsarbetaren få ett hyresavtal eller motsvarande handling där hyresvillkoren tydligt anges. Hyran måste vara rimlig i förhållande till nettolönen och boendets kvalitet. Hyran får inte automatiskt dras från lönen.

Bostaden är lämplig om den ger en rimlig boendestandard enligt nationell bostadslagstiftning och om den uppfyller de allmänna normerna för hälsa och säkerhet. Bostaden ska ha säkra, rena och bekväma boendeutrymmen som har en minsta storlek och tillgodoser grundläggande behov som uppvärmning, sanitet och avskildhet. Du måste se till att det inte är trångbott, att det finns bra ventilation och att bostaden ligger på rimligt avstånd från arbetsplatsen. Det är också viktigt att det finns rinnande vatten, möjlighet att laga mat och säker förvaring av personliga tillhörigheter.

Varning

Reglerna och normerna för bostäder kan variera mellan olika länder och regioner, så kontrollera alltid med myndigheterna vad som gäller.

Exempel från verkligheten

Lämplig bostad

En stor vingård i Spanien anställer säsongsarbetare till skörden. På vingården finns det flera sovsalar. I varje rum bor det högst fyra personer som har sina egna sängar och låsbara skåp för personliga tillhörigheter. De delar också badrum och kök. Sovsalarna städas en gång i veckan och el, gas och vatten ingår utan extra kostnad. Boendet uppfyller de spanska miniminormerna för adekvata bostäder och de allmänna hälso- och säkerhetsnormerna.

Exempel från verkligheten

Rimlig hyra

Ett hotell i de italienska Alperna anställer extrapersonal under vintersäsongen. Hotellet hyr lägenheter i närheten till sina anställda och ser till att de är fullt utrustade med sovrum, vardagsrum, kök och badrum. Hotellet subventionerar boendet till viss del. Hyran är rimlig sett till säsongsarbetarnas nettolön och boendets kvalitet. Lägenheterna ligger på gångavstånd från hotellet och det finns kontaktuppgifter till underhålls- och räddningstjänster. Alla arbetstagare får ett hyreskontrakt och hyran dras inte automatiskt från lönen.

Inspektioner

Ländernas myndigheter är skyldiga att övervaka att du följer reglerna. Du måste föra register som visar att anställningsavtalen och arbetsvillkoren är förenliga med EU:s regler och nationell arbetsrätt och att säsongsarbetare från länder utanför EU behandlas på samma sätt som nationella säsongsarbetare.

Om du ordnar boendet måste du kunna visa att det är lämpligt för säsongsarbetare. Inspektörerna måste ges tillträde till både arbetsplatsen och boendet.

Om du inte följer reglerna kan tillståndet för säsongsarbete dras tillbaka och du kan få böta eller till och med förbjudas att anställa tredjelandsmedborgare i framtiden.

Förlängd vistelse och återanställning

Säsongsarbetare kan förlänga sitt säsongsarbetstillstånd hos dig eller en annan arbetsgivare om den totala arbetsperioden inte överstiger den maximala perioden på fem till nio månader (beroende på land) och om de uppfyller villkoren för förlängningen.

Efter anställningsperiodens slut måste säsongsarbetarna lämna EU. Det går inte att förlänga perioden utöver gränsen på 5–9 månader under en 12-månadersperiod. Du kan däremot återanställa samma säsongsarbetare under kommande säsonger. Det finns ingen gräns för antalet återanställningar, förutsatt att varje anställningsperiod följer gränsen på 5–9 månader under en 12-månadersperiod och att arbetstagarna följer lagen under sin vistelse och återvänder till sina hemländer mellan säsongerna.

EU-reglerna uppmuntrar till återanställning av säsongsarbetare från länder utanför EU. Kontakta de nationella myndigheterna för att ta reda på hur du gör för att det ska gå smidigt.

Nedan hittar du information om vad som gäller i de olika länderna.

Se också:

Europeiska arbetsmyndighetens information för säsongsarbetare och arbetsgivare

EU:s invandringsportal (EU-kommissionen) en es fr pt

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 06/05/2025
Dela denna sida
OSZAR »