Parteneriatele înregistrate

În numeroase țări ale UE vă puteți oficializa relația fără să vă căsătoriți, prin intermediul parteneriatului înregistrat (numit uneori și uniune civilă).

Parteneriatul înregistrat le permite celor doi parteneri să își oficializeze relația în fața autorităților competente din țara UE de reședință.

Diferențele în domeniu sunt mari de la o țară la alta și vizează mai multe aspecte importante:

  • dacă puteți încheia un parteneriat înregistrat
  • ce implicații are un parteneriat înregistrat
  • dacă o anumită țară din UE recunoaște un parteneriat înregistrat încheiat în străinătate.

Aflați mai multe despre parteneriatele înregistrate în țara UE care vă interesează.

Verificați ce norme se aplică în cazul dumneavoastră

Sunt implicate două sau mai multe țări – de exemplu, pentru că vă mutați după înregistrare sau pentru că vă înregistrați în străinătate?

În cazul persoanelor care au încheiat un parteneriat înregistrat, drepturile în materie de proprietate și de pensie alimentară nu sunt aceleași în toate țările UE. Drepturile care derivă din parteneriatul înregistrat într-o țară din UE pot fi semnificativ diferite în alta.

Aflați care este țara a cărei legislație se aplică parteneriatului dumneavoastră înregistrat Deschideți ca link extern – acest lucru va avea consecințe importante asupra drepturilor și obligațiilor pe care le aveți ca parteneri înregistrați.

Recunoașterea parteneriatelor înregistrate

În unele țări din UE, parteneriatele înregistrate sunt considerate echivalente sau comparabile cu căsătoria.

Toate țările UE care permit căsătoriile între persoane de același sex recunosc, în general, și parteneriatele înregistrate încheiate în alte țări din UE între persoane de același sex.

În țările UE care nu permit căsătoriile între parteneri de același sex, dar au introdus o formă de parteneriat înregistrat, cuplurile de același sex care s-au căsătorit în străinătate vor beneficia, în general, de aceleași drepturi ca și partenerii înregistrați.

Totuși, legislațiile următoarelor țări nu permit încheierea de parteneriate înregistrate:

  • Bulgaria
  • Lituania
  • Polonia
  • România
  • Slovacia

Stabilirea în străinătate cu partenerul dumneavoastră înregistrat

În țările în care parteneriatele înregistrate sunt considerate echivalente sau comparabile cu căsătoria, partenerii au aceleași drepturi în materie de ședere: astfel, partenerul înregistrat vă poate însoți dacă vă stabiliți într-una din țările UE respective.

Cuplurile care se stabilesc într-o țară din UE care nu recunoaște parteneriatele înregistrate vor fi considerate ca având o relație de lungă durată atestată corespunzător. Autoritățile din țara-gazdă trebuie să faciliteze intrarea partenerului pe teritoriul său și obținerea permisului de ședere de către acesta.

Mai multe informații despre dreptul dumneavoastră de ședere în străinătate.

Caz real

Dreptul de ședere în baza parteneriatului înregistrat

Nina, antreprenoare din statul membru A, vrea să se stabilească în țara B din motive profesionale, împreună cu partenerul ei înregistrat, Hans, care este șomer.

Deși țara B nu recunoaște parteneriatul înregistrat, încheierea acestuia în țara A reprezintă dovada unei relații de lungă durată. De aceea, Hans o poate însoți pe Nina, chiar dacă nu are venituri proprii.

Întrebări şi răspunsuri

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 24/04/2025
Partajați această pagină
OSZAR »