Sănătatea și securitatea în muncă

Ca angajator, trebuie să protejați sănătatea și securitatea angajaților dumneavoastră în fiecare aspect legat de activitatea profesională. Aceasta înseamnă că trebuie să evaluați toate riscurile la care pot fi expuși lucrătorii dumneavoastră și să puneți în aplicare măsurile preventive și de protecție necesare. Trebuie să le furnizați angajaților dumneavoastră informațiile și formarea adecvată cu privire la sănătate și securitate și să organizați resursele necesare pentru a garanta un mediu de lucru sigur.

De asemenea, trebuie să desemnați unul sau mai mulți membri ai personalului instruiți care să desfășoare activități legate de prevenirea riscurilor profesionale. Dacă în organizația dumneavoastră nu există nicio persoană care să poată desfășura aceste activități, trebuie să apelați la persoane sau servicii externe competente.

În plus, trebuie să instituiți proceduri de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare, adaptate naturii și dimensiunii întreprinderii dumneavoastră, și să stabiliți contacte cu servicii externe de urgență, dacă este necesar. Trebuie să aveți lucrători desemnați care să fie formați și echipați să efectueze aceste proceduri și să ia legătura cu serviciile de urgență.

Evaluarea riscurilor

Nu există norme ale UE care să descrie exact modul în care ar trebui să efectuați evaluări ale riscurilor, iar normele naționale ar putea prevedea cerințe specifice. Cu toate acestea, o evaluare cuprinzătoare a riscurilor implică, de regulă:

  • identificarea tuturor riscurilor potențiale, cum ar fi expunerea la substanțe periculoase, pardoseli alunecoase sau echipamente nesigure
  • evaluarea riscurilor, inclusiv probabilitatea și gravitatea potențială a acestora
  • eliminarea sau reducerea riscurilor, de exemplu prin înlocuirea echipamentelor periculoase
  • documentarea evaluării riscurilor prin întocmirea unei liste a riscurilor identificate, a lucrătorilor afectați, a măsurilor preventive și de protecție planificate și a termenelor de punere în aplicare
  • revizuirea periodică a evaluării pentru a determina dacă evaluarea și măsurile preventive și de protecție planificate țin seama de eventuala modificare a circumstanțelor
  • colectarea de informații relevante, cum ar fi datele privind accidentele.

Atunci când efectuați o evaluare a riscurilor, va trebui, de asemenea, să acordați atenție lucrătorilor care ar putea fi deosebit de vulnerabili (de exemplu, femei însărcinate, lucrători în vârstă, lucrători cu handicap) sau care îndeplinesc sarcini cu riscuri specifice.

Evaluarea riscurilor și orice măsuri preventive sau de protecție trebuie comunicate lucrătorilor desemnați sau reprezentanților lucrătorilor care răspund în mod specific de securitatea la locul de muncă. Acești reprezentanți au, de asemenea, dreptul de a propune sau de a solicita măsuri suplimentare.

Informații utile cu privire la modul de efectuare a unei evaluări a riscurilor pot fi găsite în orientările Comisiei Europene privind evaluarea riscurilor la locul de muncă en .

Specialistul în materie de sănătate și securitate în muncă

Dacă nu puteți să efectuați evaluarea riscurilor sau să implementați la nivelul întreprinderii măsuri preventive și de protecție a sănătății și securității, va trebui să apelați la un specialist în domeniu.

În funcție de tipul de activitate pe care o desfășurați și de legislația din țara dumneavoastră, puteți efectua, de asemenea, o evaluare a riscurilor cu ajutorul unui instrument online gratuit en .

Măsuri specifice sau sectoriale în domeniul sănătății și securității în muncă

Trebuie să vă asigurați că lucrătorii dispun de echipamentele necesare și că și-au luat toate precauțiile pentru a face față riscurilor specifice de la locul de muncă. Printre cerințele specifice evidențiate în normele UE privind sănătatea și securitatea în muncă se numără:

  • Echipamentele individuale de protecție: trebuie să le furnizați gratuit, dacă este necesar. În funcție de legislația națională, lucrătorilor li se poate solicita să contribuie la costuri în cazul în care echipamentul este destinat uzului general și nu exclusiv locului de muncă.
  • Examinarea ochilor și a vederii: lucrătorii care utilizează în mod obișnuit și în mare parte din activitatea lor echipamente cu ecrane de afișaj au dreptul la testarea periodică a vederii și la aparate de corecție speciale, dacă acestea sunt necesare în munca lor.
  • Agenți biologici: pentru sarcinile în care există un risc de expunere la agenți biologici, angajatorii trebuie să furnizeze îmbrăcăminte de protecție, atunci când este nevoie, și să interzică activități precum consumul de alimente sau alcool în zonele de risc.

Acestea sunt doar câteva exemple. Găsiți o imagine completă a măsurilor și obligațiilor sectoriale pe site-ul dedicat sănătății și securității la locul de muncă .

Consultarea și formarea lucrătorilor

Aveți obligația de a implica lucrătorii și/sau reprezentanții lucrătorilor în procesul de garantare a sănătății și securității la locul de muncă, prin:

  • Consultare: trebuie să consultați lucrătorii și/sau reprezentanții lucrătorilor cu privire la toate aspectele legate de sănătatea și securitatea la locul de muncă. Legislația națională va specifica procedurile exacte, dar această consultare trebuie să acopere toate măsurile relevante în materie de sănătate și securitate.
  • Căi de atac: dacă lucrătorii și/sau reprezentanții lucrătorilor consideră că măsurile în materie de sănătate și securitate luate de angajator sunt inadecvate, aceștia au dreptul de a sesiza autoritatea națională competentă.
  • Formarea reprezentanților: reprezentanții lucrătorilor cu roluri specifice în protejarea sănătății și securității la locul de muncă trebuie să beneficieze de o formare adecvată pentru a-și putea îndeplini sarcinile în mod eficient.

Pentru mai multe detalii privind cerințele în materie de sănătate și securitate la locul de muncă într-o anumită țară din UE, accesați mai jos site-ul autorităților naționale:

Mai multe informaţii

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 15/03/2025
Partajați această pagină
OSZAR »