Työttömyysetuuksien siirto

Työttömyystukea saadaksesi sinun on yleensä oleskeltava siinä maassa, joka maksaa etuutesi. Tietyissä tilanteissa voit kuitenkin lähteä toiseen EU-maahan etsimään töitä ja saada edelleen työttömyystukea siitä maasta, jossa jäit työttömäksi.

Kolmen kuukauden oleskelu ulkomailla

Voit saada työttömyystukea vähintään 3 kuukauden ajan siitä EU-maasta, jossa olit viimeksi töissä. Tuen maksamisesta vastaava taho voi joissakin tapauksissa pidentää korvausjaksoa 6 kuukauteen.

Tämä on mahdollista vain, jos olet

  • kokonaan työtön (et osittain tai tilapäisesti työtön), ja
  • oikeutettu saamaan työttömyystukea siitä maasta, jossa jäit työttömäksi.

Ennen kuin lähdet toiseen maahan, sinun täytyy

  • olla ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi vähintään 4 viikkoa aiemmin (poikkeukset ovat mahdollisia) sen maan työvoimapalveluissa, jossa jäit työttömäksi
  • hakea oman maasi työvoimaviranomaisilta U2-lomaketta (entistä E303-lomaketta) eli lupaa siirtää työttömyystukesi ulkomaille.

Tärkeää

Lupa koskee vain yhtä maata. Jos haluat siirtää työttömyysetuutesi vielä seuraavaan maahan, sinun on haettava toinen U2-lomake. Kysy työvoimapalveluista, onko uutta lupaa varten palattava kotimaahan, vai voiko hakemuksen tehdä ulkomailta.

Valitse alta maa saadaksesi lisätietoa siitä, miten työttömyysetuuksien siirto uuteen asuinmaahan tapahtuu:

Saapuessasi uuteen oleskelumaahasi sinun täytyy

  • ilmoittautua työnhakijaksi kyseisen maan työvoimaviranomaisille 7 päivän kuluessa siitä päivästä, jolloin mahdollisuutesi ottaa vastaan lähtömaasi työllisyyspalveluista tarjottuja töitä päättyi
  • toimitettava ilmoittautumisen yhteydessä U2-lomake (entinen E303-lomake)
  • antaa lupa tarkistaa samat tiedot, jotka tarkistetaan uudessa oleskelumaassasi työttömyysetuuksiin oikeutetuilta henkilöiltä, ikään kuin tämä maa vastaisi työttömyysetuuksiesi maksamisesta.

Tärkeää

Muista ottaa selvää, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on työnhakijana uudessa oleskelumaassasi. Oikeudet ja velvollisuudet saattavat poiketa huomattavasti niistä, joita sinulla oli siinä maassa, jossa jäit työttömäksi.

Sama summa kuin ennenkin maksetaan suoraan pankkitilillesi siinä maassa, jossa jäit työttömäksi.

Tärkeää

Jos haluat säilyttää oikeutesi työttömyysetuuksiin, muista palata niiden maksamisesta vastaavaan maahan ennen oikeutesi päättymistä tai viimeistään sen päättymispäivänä.

Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu ulkomailla

Jos haluat oleskella ulkomailla yli 3 kuukauden ajan, sinun on haettava siirtoajan pidennystä sen maan kansallisilta työvoimaviranomaisilta, jossa jäit työttömäksi: siirtoaikaa voidaan pidentää 3 kuukaudesta enintään 6 kuukauteen.

Tärkeää

Kaikki maat eivät kuitenkaan myönnä pidennystä. Kysy kotimaasi työvoimapalveluista, missä tapauksissa siirtoaikaa voidaan pidentää.

Useimmilla mailla on selkeät kriteerit, joiden perusteella ne voivat myöntää pidennystä. Sinulta voidaan esimerkiksi pyytää

  • todisteita siitä, että olet hakenut töitä ensimmäisten 3 kuukauden aikana
  • todisteita siitä, että mahdollisuutesi löytää työ ulkomailta ovat paremmat, jos siirtoaikaa pidennetään
  • tietoa työmahdollisuuksista vastaanottavan maan työmarkkinoilla.

Hae siirtoajan pidentämistä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Siirtoajan pidentämistä on haettava ennen ensimmäisen 3 kuukauden jakson päättymistä.

Yhdenvertainen kohtelu

Kun olet ulkomailla työnhaussa, sinulla on samat oikeudet kuin vastaanottavan maan kansalaisilla seuraavissa asioissa:

  • työhön pääsy
  • työllisyyspalvelujen tarjoama tuki
  • työnhakua varten myönnettävä taloudellinen tuki.

Tärkeää

Uusi oleskelumaasi ei välttämättä myönnä sinulle eräitä työllistymistä helpottavia taloudellisia tukia – esimerkiksi työttömille henkilöille yrityksen perustamista varten myönnettävää matalakorkoista lainaa – ennen kuin pystyt osoittamaan, että sinulla on todellinen yhteys paikallisiin työmarkkinoihin. Todellisena yhteytenä voidaan pitää sitä, että olet ollut kohtuullisen pitkään työnhakijana kyseisessä maassa.

Usein kysyttyä

Katso myös

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi

Tarkistettu viimeksi: 29/01/2025
Jaa tämä sivu
OSZAR »